torsdag den 7. februar 2013

Køkkenhaven årgang 0

Efter en hel vinter, hvor haven var en stor brakmark, kom der endeligt et forår, hvor det var muligt at komme i jorden igen og påbegynde vores nye have! Det  var et stort arbejde! Dels at få det nivelleret og dels at få samlet alle de mange sten, der blev med at dukke op til overfladen. Nogle af dem var forbavsende store, så dem glæder jeg mig nu til til at bruge rundt om i haven. Der blev fræset  revet, stampet, fræset engang mere, revet frem og tilbage og på kryds og tværs og så forfra fem gange mere! 
Hele familien kom igang, i virkeligheden rigtig hyggeligt - i hvertfald i starten! Resultatet blev at vi pludselig have lidt formeget jord, og da grunden skråner lidt, bestemte vi os lægge køkkenhaven lidt højere end den øvrige have.
Køkkenhaven vender syd-øst, så der er sol det meste af dagen. Vi havde mange overvejelser om hvordan vi bedst skulle udnytte stykket. Jeg havde som udgangspunkt bare lyst til at stampe nogle stier og så lægge kartofler og så sommerblomster. Det var det hurtigste og der var 400 m2 mere der skulle igennem sammen tur, før vi kunne så græs. 
Heldigvis har jeg en mere tålmodig mand, der går mere grundigt til værks, og som meget nødigt gør noget hurtigt og halvt. Så frem med vaterpas, afretningsskinner og målebånd. Vi havde arvet nogle betonfliser af naboen, så de blev lagt som ramme omkring bedene. Under fliserne lagde vi fiberdug, for at undgå mest mulig ukrudt. Vi havde både tanker om drivhus og højbede, men det blev skubbet lidt ud i fremtiden.
Haven blev inddelt i ni bede, og med et lille hjørne reserveret til lille terrasse. Et skøn plads i aftensolen og med en lille kold forfriskning i hånden! Jorden blev forbedret med komposteret muld vi hentede på containerpladsen samt naturgødning, og så var det ellers bare at komme i gang!


Der fræset endnu engang, denne gang  som forberedelse til græsplænen.!
Efter 6 uger så det sådan ud! Fantastisk!
Jeg er så glad for min køkkenhave, og jeg nyder den dagligt året rundt.
Nærmere beskrivelse med flere billeder fra min lille oase følger senere!

14 kommentarer:

 1. Det ser rigtig godt ud. Så nem at gå til, og vedligeholde :O)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er også meget glade for det. Sporten er lige at få fordelt pladsen mellem blomster og grøntsager, der skal jo helst flyttes lidt rundt hvert år!

   Slet
 2. Hvor ser der toplækkert ud i din køkkenhave. Jeg drømmer også om en køkkenhave en dag. ;)
  Du spurgte til kanter rundt om højbedene i vores have. Det er meningen af jeg skal lægge chausse rundt, men vi har bare ikke nået det endnu. Så jeg stikker af. To gange om året, og så er det faktisk nemt at holde. Og Acer træet er en Acer Dissectum Garnet. ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej og velkommen her til Blomsterlyst :-) Jeg har også tænkt på chaussesten, vi har faktisk en lille bunke liggende, men det rækker nok ikke helt. Jeg skal til at lave et lille bed i vores forhave, hvor der nu står et lille ærtetræ, som jeg overvejer skal skiftes ud. De sidste år har det været voldsomt plaget af bladlus. Det må ikke blive for højt, og dit lille træ ser interesant ud!

   Slet
 3. Ja det er et stort arbejde, at starte på en bar mark, men I har fået en meget flot køkkenhave ud af det, det ser godt ud. Bagefter skal der sås græs, det er også hårdt arbejde, husker jeg. Nu har vi så arbejde med at grave det op igen, så vi kan få flere bede, men det er jo dejligt med flere bede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja græsplænen trak lidt tænder ud, og det var lidt med timing i forhold til regn,ferie og tørke. Men flot blev den, så nu er det på tide at inddrage lidt af den igen til blomster :-)

   Slet
 4. Sikke et arbejde, men resultatet det er blevet flot.
  I mit projekt er der vist også noget med en græsplæne..men den må vente lidt endnu der er stadig masser at tage sig til..;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det og velkommen til Blomsterlyst! Synes også du har gang i spændende projekter som jeg glæder mig til at følge :-)

   Slet
 5. Hej - jeg fandt din nye blog via en kommentar på min egen blog.
  Velkommen i haveblogland.
  Jeg har lige lagt en kommentar hos "Danske haveblogs" om at du nu er med herinde - så får du mange flere besøg når du kommer med på listen.
  Jeg glæder mig til at se dit hvide bed tage form i løbet af sommeren.
  Hilsner fra Berit

  SvarSlet
 6. Hej Berit! Tak for det, det er jo altid sjovt når der dukker lidt kommentarer op! jeg har fulgt dig med stor fornøjelse det seneste år, og har også søgt lidt hjælp på "bloghjælp" Jeg glæder mig til at vise lidt flere billeder frem. men det er jo lidt en tidssluger denne hobby, så der kommer lidt en gang imellem, når der er tid til det. Rigtig god weekend!

  SvarSlet
 7. Så fandt jeg også lige din blog - jeg glæder mig til at følge dig :-)

  Sikke et stor og godt stykke arbejde I har gjort i urtehaven. Det ser bare supergodt ud :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne, dejligt at du har lyst til at kigge med :-) Ja der ligger nogle timer i haven, men det er jo at arbejde der lønner sig på alle måder! Drømme, fitnes, grøntsager og skønne blomster! Kan se du har været igang med forspiringen, det er altid et spændende projekt! Held og lykke med det!

   Slet
 8. Hvor ser det fint ud. Og meget inspirerende. Jeg er selv begyndt med små 30 kvm. anlagt som højbede i min græsplæne.

  For søren da, som jeg håber, at min have endda bliver lige så fin som ovenstående.

  SvarSlet
 9. Tak Michael! Altid dejligt når man kan inspirere! Jeg er fortsat utrolig glad for køkkenhaven, som jeg synes kan rumme meget trods den forholdsvis beskedne størrelse. Jeg må holde øje med dit projekt :-)

  SvarSlet

Tak fordi du kiggede forbi! Har du tid og lyst bliver jeg altid glad for en lille hilsen eller kommentar!