mandag den 18. februar 2013

Årets projekt 2012...

...blev etablering af det hvide bed, der ligger op af husets sydmur. Efter mange år, hvor jeg "kun" har haft blomster i køkkenhaven, - en blanding af forskellige stauder samt sommerblomster, fik jeg lyst til at indtage lidt af græsset og anlægge mit første rigtige staudebed.
Vinteren blev brugt til at planlægge, og det var her jeg fik øje på den enorme viden og erfaring,der gemmer sig bag haveblogs så jeg fik hurtig en lang blogliste som jeg fulgte med i.
 Mit mål var at sammensætte et bed, primært i de hvide farver, hvor der er blomster i en lang periode, blomster der kan klare "sydens sol" og tørre jord under udhænget, og blomster som kalder på at blive plukket til en buket. 
For at organisere alle mine tanker, og til at lave kartotek over de planter jeg støtte på, brugte jeg Microsofts "OneNote2010", hvilket jeg synes fungerede utroligt godt og som jeg varmt kan anbefale.

Her en lille collage af opstarten på det hvide bed. ...og her et uddrag fra mine dagbogsnotater  25 marts 2012..

Efter en dejlig solrig eftermiddag i haven, blev bedet endelig færdigt og klar til at blive beplantet.
Det måler ca.  1,5  x 6 m, så der er taget ca. 9 m2 græstørv af i fuld længde. Det var lidt omstændeligt at få børstet mest mulig jord af, og jeg vil nok have "glæde"  af græsspirer i bedet et godt stykke tid frem. Jeg så følgende metode på en blog , så måske var det sådan de skulle være gjort? :-)

"Jeg har gravet to spadestiksdybde, for at få plads til græstørvene i bunden. Det har jeg gjort fordi jeg synes at det ville være synd og skam at fjerne græs med jord fra bedet, når det nu kan ligge dernede og fylde og græsset kan formulde."

Bedet blev herefter kantet med brosten, som vi jo har haft mange af på grunden. Herefter er det blev kultiveret og revet gange flere for at få mest muligt græs op, og til sidst tilført kogødning i pilleform.
I dag fik jeg så lavet to stier af de sten vi fandt ved jordvarmeprojektet, dejligt at genbruge dem. Stien har til formål at jeg kan nå rundt i hele bedet, uden at træde i stauderne.

Dagen blev sluttet af med, at jeg endelig kom til målet for det hele, - at begynde at tilplante mit hvide bed!!  Jeg har delt nogle af de løg grupper som er ved at være afblomstrede, - dobbelte vintergækker, Dortea-liljer og krokus og delte dem rundt i bedet. De blev suppleret med 4 potter hvide perlehyacinter som også  blev delt og fordelt. Jeg købte 2 flotte juleroser (Helleborus Niger) i Netto til 40 kr stk, hvor af den ene nu bliver afprøvet mod syd sammen med 3 hostaer.  3 afblomstede  hvide hyacinter og 3 hvide liljer blev sat i grupper.

Selv om det nu er mit første rigtige staudebed, så har jeg alligevel en del stauder rundt i haven, som nu kan ophøjes til det nye bed, - så derfor blev Høst anemoner, Hvid floks, løvefod (stor og lille), akelejer  og geranium (spændt på farverne) og hvid klokkeblomst sat i bedet.

Skønt at drømmen nu er ved at blive virkelig gjort. Det bliver spændende at se hvordan det vokser til, og hvordan det kommer til at harmonere med former, farver og højder. 


10 kommentarer:

 1. Det bliver fint at se dit hvide bed igen i år, så er det nok vokset endnu mere til.
  Fin måde du har lavet et lille indlæg om dig selv. Bag tastaturet sidder, der står præcis det, man har brug for at vide, især hvor du bor, det glemmer mange.
  Hilsen
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth! Ja jeg glæder mig meget til at se hvordan det vokser til i år. jeg vil i et andet indlæg lave en lille Update på, hvad der kom i bedet og hvordan det udviklede sig første år. Der var både succes men også plads til forbedring. Og ja, det er jo haverne vi har i fokus og ikke så meget hvor i landet man bor. måske jeg blogger med naboen :-)

   Slet
 2. Hej Karin.Det bliver da spændende med dit nye hvide bed.
  Jeg lavede 4 nye bede sidste år,deriblandt et hvidt/gult et.Hvis du har lyst til at se dem,så er der indlæg på min liste.
  Altid dejligt med nye tiltag i haven,og man er så spændt på at se om det nu er blevet som man drømte om.Rigtig god dag til dig Jette(mit lille gods)

  SvarSlet
  Svar
  1. ja det er et hyggeligt projekt som heldigvis ikke er overstået første år. Der er behov for lidt videreudvikling, i forhold til farver og placering, og det endte faktisk med at blive lidt for hvidt. jeg var allerede sidste år forbi dine fine bede, og det var bl,a, med til at jeg lagde trædesten i bedet :-)! Det bliver også spændende at se hvordan dit er vokset til i år? mange hilsner Karin

   Slet
 3. Hej Karin. Hvor bliver det spændende at følge med i udviklingen af dit bed, der er intet så dejligt som når man bare skal finjustere sit værk :)
  Ha en dejlig dag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Alice:-) Velkommen til Blomsterlyst, rigtig dejligt at du har lyst til at følge med. Ja jeg glæder mig også meget til foråret, når det begynder at pible frem, og jeg skal til at rokere lidt rundt. Jeg har lidt staudefrø på vej som jeg håber har lyst til at spire:-) God aften til dig!

   Slet
 4. Hej Karin.
  Allerførst velkommen til Blogland. Det er dejligt at du også er blevet inspireret til at starte en blog. Jeg måtte lige kigge dine indlæg igennem, og jeg glæder mig til at følge med i udviklingen i din have. Det eneste vi mangler i Blogland, er mere tid, til at kunne nå at følge med overalt :-)
  Og ikke mindst tusind tak for din søde kommentar på min blog i dag. Det varmer meget med den utrolige opbakning, jeg har fået fra alle jer havebloggere gennem mit sygdomsforløb.
  Mange hilsner Hanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne! Tak fordi du har lyst til at følge med her hos mig, tror du var en af de første jeg fulgte :-) Og ja, det er lige det med at få tiden til at slå til, både i andres blogge, men der er også meget jeg gerne vil vise fra min egen have. Det må komme lidt efter lidt. Jeg har haft brystkræft tæt inde på livet, men har også set, det nytter at kæmpe og finde det positive. Mange hilsner Karin

   Slet
 5. Hej Karin,

  Har lige tilmeldt mig din blog.
  Det er et fint bed du har lavet. Jeg kan især godt lide at du har lavet en sten sti rundt i bedet, det ser godt ud.
  Jeg har her i efteråret selv gravet et nyt bed i græsplænen der skal plantes til når jeg kan komme i jorden.
  Her blev der også gravet i 2 spadestiks dybde og græsset kom med det grønne nedad i bunden, så det forhåbentlig formulder hurtigt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte! Velkommen til Blomsterlyst og tak for din hilsen! Jeg er også meget glad for den lille sti! Den fungerer rigtig fint i forhold til at undgå at træde ind i bedet, og giver samtidig mulighed for at komme helt tæt på blomsterne fra forskellige vinkler! Jeg må lige ind og tjekke dine bede:-) God weekend!

   Slet

Tak fordi du kiggede forbi! Har du tid og lyst bliver jeg altid glad for en lille hilsen eller kommentar!