fredag den 29. marts 2013

Hvad er det lige jeg skal gøre...


...for at gøre vores forhave mere indbydende året rundt? Det har jeg tænkt skal være årets projekt, men jeg er lidt i tvivl om, hvordan jeg skal gribe det an.
Sådan her så forhaven ud i okt. 2009, hvor en minigravko invaderede haven,
 for at grave ud til jordvarme. 


Og sådan så der ud i sommeren 2012. Græsplænen er godt etableret, og kun brudt af det lille ærtetræ, som er det eneste træ på grunden der har stået urørt siden vi flyttede ind i 1994.
Billedet er taget stående med ryggen mod terrassen og stik mod vest

Her fra samme sted men mod sydvest.

Inden vi gravede ud til jordvarmen havde vi et stakit som vist i nedenstående billeder. Billederne er taget tilbage i 1999, før det blev malet hvidt.Der er jo ingen tvivl om at der er plads til forbedring, for hold da op hvor er det kedeligt!

Børnene er endnu ikke klar til at for meget græs bliver inddraget til bede, og ønsker umiddelbart ikke at stakittet skal op igen. Jeg kan nu godt lide tanken om flere rum i haven, og tænker det vil være smukt med nogle klatreroser eller en clematis.
Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt ærtetræet skal have lov til at overleve. Jeg synes det er et fint lille træ, med en flot paraplyform og ønsker ikke noget der er meget større. Til gengæld har det de sidste 2-3 år været meget plaget af luseangreb, hvor det har tabt alle bladene. Efter en kold tur med højtryksrenseren, har det dog kvitteret med grønne blade igen.


Jeg forestiller mig et (blødt) trekantet bed, med træet i den ene spids og med vinkel mod hjørnet. Der skal være en kant rundt om, som adskiller til græsplænen, og det skal være muligt at komme rundt om med plæneklipperen, for at holde skvalderkålen fra hækken væk.
I forbindelse med graveriet dukkede der mange sten op, som jeg ønsker skal bruges rundt om i haven igen. Måske kunne det være som en sti gennem bedet, eller måske skal det være et "rigtigt" stenbed? Jeg vil gerne have noget der er spændende året rundt, men samtidig er min udfordring ikke at have så mange ambitioner, at det ender med at blive rodet. Jeg er meget inspireret og facineret af Jørn og Ingers have i Silkeborg http://havetid.blogspot.dk/, og drømmer om at kunne skabe bare lidt af det samme i et enkelt bed til en start. Fru Friis havde også et spændende indlæg den anden dag, som jeg lige skal kigge lidt nærmere på;  http://frufriisfroebo.blogspot.dk/2013/03/sten-krukker-og-planter.html

Hmm... kan godt se jeg lige må tænke mig om igen, inden jeg sætter spaden i jorden! Jeg er meget modtagelig for gode råd og kommentarer, specielt om hvorvidt jeg skal frede træet, eller lade et nyt komme til?

Dejligt der er nogle påskedage forude til lidt planlægning, og jorden bliver vist ikke graveklar de næste uger!