fredag den 29. marts 2013

Hvad er det lige jeg skal gøre...


...for at gøre vores forhave mere indbydende året rundt? Det har jeg tænkt skal være årets projekt, men jeg er lidt i tvivl om, hvordan jeg skal gribe det an.
Sådan her så forhaven ud i okt. 2009, hvor en minigravko invaderede haven,
 for at grave ud til jordvarme. 


Og sådan så der ud i sommeren 2012. Græsplænen er godt etableret, og kun brudt af det lille ærtetræ, som er det eneste træ på grunden der har stået urørt siden vi flyttede ind i 1994.
Billedet er taget stående med ryggen mod terrassen og stik mod vest

Her fra samme sted men mod sydvest.

Inden vi gravede ud til jordvarmen havde vi et stakit som vist i nedenstående billeder. Billederne er taget tilbage i 1999, før det blev malet hvidt.Der er jo ingen tvivl om at der er plads til forbedring, for hold da op hvor er det kedeligt!

Børnene er endnu ikke klar til at for meget græs bliver inddraget til bede, og ønsker umiddelbart ikke at stakittet skal op igen. Jeg kan nu godt lide tanken om flere rum i haven, og tænker det vil være smukt med nogle klatreroser eller en clematis.
Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt ærtetræet skal have lov til at overleve. Jeg synes det er et fint lille træ, med en flot paraplyform og ønsker ikke noget der er meget større. Til gengæld har det de sidste 2-3 år været meget plaget af luseangreb, hvor det har tabt alle bladene. Efter en kold tur med højtryksrenseren, har det dog kvitteret med grønne blade igen.


Jeg forestiller mig et (blødt) trekantet bed, med træet i den ene spids og med vinkel mod hjørnet. Der skal være en kant rundt om, som adskiller til græsplænen, og det skal være muligt at komme rundt om med plæneklipperen, for at holde skvalderkålen fra hækken væk.
I forbindelse med graveriet dukkede der mange sten op, som jeg ønsker skal bruges rundt om i haven igen. Måske kunne det være som en sti gennem bedet, eller måske skal det være et "rigtigt" stenbed? Jeg vil gerne have noget der er spændende året rundt, men samtidig er min udfordring ikke at have så mange ambitioner, at det ender med at blive rodet. Jeg er meget inspireret og facineret af Jørn og Ingers have i Silkeborg http://havetid.blogspot.dk/, og drømmer om at kunne skabe bare lidt af det samme i et enkelt bed til en start. Fru Friis havde også et spændende indlæg den anden dag, som jeg lige skal kigge lidt nærmere på;  http://frufriisfroebo.blogspot.dk/2013/03/sten-krukker-og-planter.html

Hmm... kan godt se jeg lige må tænke mig om igen, inden jeg sætter spaden i jorden! Jeg er meget modtagelig for gode råd og kommentarer, specielt om hvorvidt jeg skal frede træet, eller lade et nyt komme til?

Dejligt der er nogle påskedage forude til lidt planlægning, og jorden bliver vist ikke graveklar de næste uger!

13 kommentarer:

 1. Træet er flot, jeg ville frede det, selvom jeg godt kan se, at det er træls,hvis det bliver luset hvert år.
  Jeg tænker stenbed kunne være flot der. Jeg har et ørkenbed, prøv at gå ind til mig og søg på ørkenbed. Lad os høre om andre har gode forslag.

  SvarSlet
  Svar
  1. ja jeg synes også det er et fint lille træ, og hælder mest til at frede det i første omgang. jeg tager et smut forbi din ørken og lader mig inspirere :-)

   Slet
 2. Jeg har ikke så mange forslag, men det med rum i haven er vigtigt og ellers skal man jo lave sin have så den passer til en selv og familien. Hvis der er børn er det jo vigtigt at der også er plads til dem.
  Jørns have i Silkeborg er rigtig flot og der er der jo også mange rum.
  Det bliver spændende at se hvad du bestemmer dig for.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene! Velkommen til Blomsterlyst :-) Selvom børnene nu er ved at være store, så er de heldigvis ikke færdige med at lege i haven, så de skal have sin plads. synes det giver god virkning med flere rum, så mon ikke hegnet kommer op igen. God påske til dig, og tak for kommentaren!

   Slet
 3. Hej Karin.Det er altid svært at komme igang med et ny bed i græsplænen.Du kan da også prøve at se på mit indlæg med bedet hvor der er en trædesti rundt om en parykbusk og nogle rhodoer.
  Håber du finder en løsning God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette! Jeg fulgte meget med sidste år da du lavede din nye bede, og blandt andet trædestien med mit hvide bed. jeg må lige ind og kigge igen! Tak for kommentaren!

   Slet
 4. Jeg ville beholde træet. Det er smukt, og det er altså dejligt at der er noget der har nogle år på bagen. Kunne man forestille sig at du venter med at lave bed til børnene er blevet større og så starter med at sætte nogle blomstrende buske til at give noget struktur? Nu venter vi i hvert fald alle sammen spændt på at se hvad du gør :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana! Tak for dit indspark:-) Jeg tror træet får lov at blive stående, håber dog ikke det bliver et tilbagevendende problem med lusene. Det ender nok med et stenbed i en eller anden form, men der skal også lidt farve på. med en sti igennem ligger det op til fangeleg:-) Ja det bliver spændende hvad det ender med, men der skal nok komme en opfølgning :-D

   Slet
 5. Hvad med nogen rum af ribsbuske som struktur, de springer hurtigt ud om foråret, de er billige, især hvis du køber barrodsplanter til efteråret.

  Kombineret med andre fuglevenlige træer og buske.

  Fodposer af storkenæb.

  Tænk på efterårsfarverne.

  (Jeg så Jørns have sidste år, blev også begejstret).

  Bare lidt strøtanker, der er jo tusind muligheder.

  SvarSlet
 6. Hej Hanne! Tak fordi du giver dig tid til lidt inspiration! jeg synes også det er vigtig at tænke på fugle og dyreliv, så den tanke må med ind i valget af planter. jeg har nogle ribs i en anden del af haven, så jeg tror det bliver et bed der skal have pladsen. jeg følger op på projektet, når jeg er kommet videre med planerne:-) God dag!

  SvarSlet
 7. Hej Karin.
  Hvis det var mig, ville jeg overveje, om ikke det lille træ kunne graves op og flyttes til et andet og bedre sted. Hvis den ikke bare skal helt væk? Som jeg hører dig, bliver du begrænset i din måde at løse havens indretning af, at det lille træ står hvor det står. Det er jo ikke et kæmpe træ på 20 meter, som man kun kan fælde eller lade stå.
  Jeg tænker også, at mindre rum i haven gør haven mere hyggelig og spændende.
  Hvad bruger dine børn haven til? En stor græsplæne inspirerer ikke til så meget andet end fodbold, gør den det? Og der er ikke en boldbane eller et grønt område i nærheden, hvor de kan spille istedet? Med bede man kan gemme sig bag, løbe rundt om og små hyggekroge, synes ungerne efter min erfaring også, at haven er et dejligt sted, at opholde sig. Prøv evt. at se min haveplan. Det er de sidste 3 indlæg jeg har lagt ud. Jeg har selv to piger på 7 og 9 år, og de elsker at være i haven, selvom vi ikke har en stor græsplæne.
  Lader du dig inspirere af Jørn og Ingers have i Silkeborg, kan du skabe en herlig junglestemning, som jeg også er sikker på, vil appellere til ungernes fantasi.
  Hvis det var dine børn, der var på billedet fra 1999, er det måske i virkeligheden ikke ret meget de leger, når de opholder sig i haven mere, er det? Hvad med plads til et bålsted? Det synes unge mennesker da også er fedt, så kan de sidde og hygge der med deres venner engang imellem.
  Jeg synes først og fremmest du skal være glad for, at du har så meget plads i din forhave. Det giver dig rigtig mange forskellige muligheder, for hvad du kan bruge den til, og hvordan du vil indrette dig. Mon ikke også du kunne få plads til en lille eftermiddags terrasse? Måske også nogle smukke træer, som har noget at byde på, på flere forskellige årstider.
  Det bedste råd er dog helt klart, at du måler haven op, tegner en grundplan, og køber noget manifold papir, (eller bruger nogle gennemsigtige plastiklommer), og giver dig til at tegne, måske 20 helt forskellige løsninger. Personligt kan jeg godt lide, at bruge lineal og passer, når jeg planlægger min have, mens andre helt sikkert foretrækker, at tegne i fri hånd. Prøv dig frem og find din helt egen stil. Vær ikke bange for at drømme stort. Der er ikke nogen der siger, at det hele skal være færdigt på 3 dage, lige som i Hokus Krokus. Når først man har en plan, kan man arbejde målrettet, igennem flere år, for til sidst at være færdig med selve grundidéen.
  Rigtig god arbejdslyst og fornøjelse med det.
  Og god 2. påskedag.
  Venlig hilsen Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene :-) Tak for dine mange gode ideer og input, flot du har givet dig så god tid til at hjælpe mig! Ja børnene er store - 12 og 16 år, men har heldigvis stadig behov for god plads til at tumle rundt på. Men enkelte bede er som du skriver gode at løbe rundt om. jeg tror jeg holder fast i at lave et lille bed omkring træet, som jeg synes har en flot form både sommer og vinter. det ligger stadig lidt på tegnebordet, men jeg glæder mig til at komme igang med at føre det ud i livet:-) Mange hilsner Karin

   Slet
  2. Tak Karin.
   Når du lærer mig bedre at kende, vil du sikkert hurtigt opdage, at når det kommer til noget med havens indretning, så kan jeg slet ikke lade være, for jeg elsker den slags.
   Jeg glæder mig til at se og læse hvordan du beslutter dig for det skal blive.
   God fornøjelse med det.
   Venlig hilsen Malene

   Slet

Tak fordi du kiggede forbi! Har du tid og lyst bliver jeg altid glad for en lille hilsen eller kommentar!