tirsdag den 10. september 2013

Vi pløjede og vi såede....

..  er en linie fra en salme, som er en del af mine barndomsminder på landet på denne tid af året, nemlig høstens tid. Det var nu kornet var blevet høstet, halmen presset og kørt på loftet, og derefter var det tid til høstfest! Årets udbytte kunne gøres op, både fra mark og have, hvad gik godt, hvad kunne være bedre og skal med i planlægningen til næste år? Vejret fik altid sin del af snakken, for koldt/for varmt, - for vådt/for tørt, men succeserne faldt vist altid tilbage til bonden - og hans faste hjælpere! (jeg forstår nu hvorfor mine forældre fik mange børn! :-) )
Jeg synes også, at det nu er blevet tid til at gøre vores høstudbytte op fra haven, og begynde planlægningen af næste år.
Og jeg må sige, at det langt hen af vejen har været et rigtig godt udbytte vi har fået i hus i år.
Kartofler og salat, har trods de få kvadratmeter ydet alt det man kunne forvente, og andet hold salat er godt igang.
Ribsbusken måtte have hjælp af støttegrene, og vi nåede kun lige at få plukket dem alle inden ferien. I modsætning til sidste år, har der været mange bønner indtil nu, og flere er snart klar til at blive plukket. Jeg  lærte af sidste års erfaring og fik sået dem lidt tidligere, ellers også er det det med vejret ;-)? Ærterne har været gode, og i år har vi husket at plukke dem løbende inden de blev for store og melede.
Årets nyerhvervelse blev vores lille plastikdrivhus. Der er høstet en del små agurker, tomater og Basilikum til pesto, meeen jeg tror nu godt der er plads til forbedring. Det med at få vandet, få luft igennem uden træk, det har ikke været helt perfekt. Men sjovt er det, og chili- og peberplanterne er først nu ved at komme godt igang.

Vores ananasæbletræ som nu har rundet 17 år, har for første gang virkelig imponeret med sunde og velsmagende æbler. Det er ellers blevet truet på livet flere gange gennem årene, da det enten kun har haft få men gode æbler, eller æblerne har været ramt af sygdom og hvepse. Den sidste måned har vi haft travlt med at få æblerne spist efterhånden som de modnede, og nedfaldsæblerne er blevet brugt til gele og æble/rabarber kompot.

Og så er blomsterne jo en historie for sig. Jeg har nu indtaget to af bedene til de stauder som endnu ikke har et bed i haven, og de er stille og roligt blevet udvidet med lidt flere planter over sommeren. Min erfaring med stauder strækker sig kun gennem de sidste par år, så det er sjovt at lege lidt med farver og sammensætninger, indtil jeg får lavet et fast bed til dem.
Jeg har samlet et bed med primært rosa og violette stauder, suppleret med bl.a. tulipaner, kæmpeverbene og Lathyrus. I løbet af sommeren er der blevet sat lidt forskellige bl.a. solhatte og Astrantia, og jeg håber der kommer lidt mere kant i bedet næste år.
I den hvide afdeling står bl.a. hosta, phloks, hvid fredløs, nogle græsser og et par hortensier, der dog desværre fik frosset blomsterknopperne. Hertil suppleret med bl.a. Lathyrus, Asters og Marmelukærme 
Så har jeg jo heldigvis også mit farverige og sprælske hjørne med Dahlier og Zennia samt kæmpe solsikker. Jeg havde nu regnet med at de skulle komme op som højre og mørke, men lyser nu istedet glad og gult. 
I betragtning af, at køkkenhaven kun er ca 8 x 8 m, og herfra går en del til fliser, så synes jeg at kvadratmeterne er godt ydnyttet. I år er det lykkedes at få forenet både afgrøder og blomster, så det må jeg se om jeg kan gentage næste år.

Jeg husker pludselig, at barndommens høstfest også  indebefattede en utrolig mængde af æbleskiver der skulle bages på komfuret, trods varme sommerdage. Måske jeg lige skal fiske den pose op fra fryseren som har ligget har gemt sig alt for længe. Håber de kan spices lidt op med lidt frisk æblegele´!
Og nu er der så ringet ind til planlægning af næste års høst!

5 kommentarer:

 1. vor sæd i sorten muld, jo jeg synger med, den husker jeg altid her i efteråret.
  Du har fået en fin høst ser det ud til. Køn farve din æblegelé har.
  Og så var den god den med de mange børn :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth! Ja det blev en ganske fin høst, som vi har fået indtil nu. Og æblegeleen blev rigtig god synes vi. Dog måtte den lige igennem 2. Gang kogning og lidt mere sukker før jeg synes konsistensen var tilfredsstillende. Til gengæld fik den en smuk rav-gul farve, og der blev kun den halve mængde ud af! Og ja, jeg er heldig at have 5 søskende , så det var jo godt også i høstens tid :-)

   Slet
 2. Godaften Karin.Dejlig gennemgang af dit udbytte fra din have.Jeg synes det lyder som du har haft en rigtig god sæson med fine grøntsager og mange smukke blomster.
  Får helt lyst til selv at evaluere min have.
  God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Godaften Jette, og tak for hilsenen! ja det var ganske hyggeligt at se tilbage på de sidste måneder og gøre høsten op indtil nu. Det danner også et godt grundlag for planlægningen af næste år. Det kan kun anbefales! Jeg glæder mig til at se din evaluering, du har jo haft gang i flere projekter i år :-)

   Slet
 3. Sangen husker jeg tydelig. Vi lærte den udenad, da jeg gik i skole. Vi blev nemlig hørt i salmevers m. m., så det var bare med at huske dem. Hvad man i barndommen har lært , man ej i alderdommen glemmer.

  Det lyder til, at du har haft en god høst.
  Hvor har du dog mange smukke blomster.

  SvarSlet

Tak fordi du kiggede forbi! Har du tid og lyst bliver jeg altid glad for en lille hilsen eller kommentar!