fredag den 12. juli 2013

Min stakkels hvide rose...

...der sidste år så sådan ud;
Kom i år først med 2 svagt rosa knopper


Som siden udviklede sig til en "spættet rosa".
 
Det er en White Nights slyngrose, som skulle blomstre med svagt gule/creme/hvide duftende blomster, så jeg undrede mig over det rosa skær den kom med i år. Dog havde jeg set en lidt for flittig trafik af mange myrer,samt nogle bladlus allerede i april, og har siden hørt at det kan give det "spættede look". Jeg må også indrømme at jeg havde spottet nogle syge blade, men med et for kort forår, nåede jeg ikke at tage hånd om den.

Få uger efter så hele rosen sådan ud :-(

Det er min første rose, så jeg har ikke meget erfaring ud i den ædle kunst, men har selvdiagnosticeret det som rust. Mon der er nogle der kan be- eller afkræfte diagnosen?
Jeg overvejede først at klippe den helt ned, for at give den en chance, men besluttede så at grave den helt op, for senere at starte på en frisk. Jeg har prøvet at samle alle syge blade sammen, men skal jorden mon også skiftes for at undgå at smitte en eventuel efterfølger?
Begrebet "rettidig omhu" fik jeg ikke levet op til, så det blev en lidt bitter erfaring.
Jeg går nu og overvejer, om jeg er blevet "rosenforskrækket" eller om jeg skal prøve igen. Drømmen er jo fortsat en duften hvid/creme/svagt gul klatre rose, op af espaliet ved det hvide bed, men samtidig er kravet en sund og stærk rose, der ikke har behov for meget nusseri. Nogle gode forslag?