fredag den 12. juli 2013

Min stakkels hvide rose...

...der sidste år så sådan ud;
Kom i år først med 2 svagt rosa knopper


Som siden udviklede sig til en "spættet rosa".
 
Det er en White Nights slyngrose, som skulle blomstre med svagt gule/creme/hvide duftende blomster, så jeg undrede mig over det rosa skær den kom med i år. Dog havde jeg set en lidt for flittig trafik af mange myrer,samt nogle bladlus allerede i april, og har siden hørt at det kan give det "spættede look". Jeg må også indrømme at jeg havde spottet nogle syge blade, men med et for kort forår, nåede jeg ikke at tage hånd om den.

Få uger efter så hele rosen sådan ud :-(

Det er min første rose, så jeg har ikke meget erfaring ud i den ædle kunst, men har selvdiagnosticeret det som rust. Mon der er nogle der kan be- eller afkræfte diagnosen?
Jeg overvejede først at klippe den helt ned, for at give den en chance, men besluttede så at grave den helt op, for senere at starte på en frisk. Jeg har prøvet at samle alle syge blade sammen, men skal jorden mon også skiftes for at undgå at smitte en eventuel efterfølger?
Begrebet "rettidig omhu" fik jeg ikke levet op til, så det blev en lidt bitter erfaring.
Jeg går nu og overvejer, om jeg er blevet "rosenforskrækket" eller om jeg skal prøve igen. Drømmen er jo fortsat en duften hvid/creme/svagt gul klatre rose, op af espaliet ved det hvide bed, men samtidig er kravet en sund og stærk rose, der ikke har behov for meget nusseri. Nogle gode forslag?

6 kommentarer:

 1. Hvornår er billedet taget? Det ligner mest af alt en rose, som har fået for meget regn, men så er billedet ikke fra i dag, for her er kun solskin.
  Hvis du planter en ny rose samme sted, skal du altid skifte jorden. Du kunne godt have prøvet at klippe den ned, men det er vel for sent, i hvert fald hvis du har fjernet den. Har ikke lige forslag til duftende svag gul rose, det skulle da lige være Teasing Georgia, den klatrer ikke så hurtigt, men den kan godt.
  Håber du kan bruge, hvad jeg har skrevet.
  Vh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth! tak for dit svar, der som altid er brugbar læsning! Jeg tror desværre ikke det kun var regnen der var årsag, jeg synes ikke at roden heller så sund ud, så tror det var godt at få den væk, - desværre. Jeg vil nu gå lidt i tænkeboks, og så se i efteråret hvad jeg finder på. Teasing Georgia er et smukt forslag.
   Mange hilsner Karin

   Slet
 2. Hvis du gerne vil have en rigtig god, hvid klatrerose, er de historiske roser altid et godt valg. Rosa Helena Lykkefund og Madame Plantier er fantastiske, men remonterer ikke. Madame Alfred Carriere bliver ved til den første frost - alle tre dufter vidunderligt, men er altså hvide og ikke cremefarvede. Som Lisbeth skriver, er det meget vigtigt, at du skifter jorden fuldstændigt, inden du planter nyt - Teasing Georgia er et rigtig godt forslag - den er meget smuk, men er ganske rigtigt ikke den hurtigste klatrer. Håber, du får held med den næste rose!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej og tak for dine gode forslag! Jeg vil prøve at overveje lidt mere hvad jeg vil have, har også overvejet en clematis, men vil helst have noget der blomstrer hele sommeren. Det bliver nu nok en rose igen, når jorden er skiftet ud :-)
   Mange hilsner fra Blomsterlyst

   Slet
 3. Selv om det er lidt tid siden du skrev indlægget her vil jeg lige give mit besyv med.
  Det var ikke rust din rose havde, men derimod stråleplet, som er meget almindeligt i roser. Den bedste måde at bekæmpe det på er faktisk at forebygge ved at sprøjte roserne med Baymat Ultra fra maj måned og frem.
  Hvis jeg var dig ville jeg besøge rosenposten.dk og finde inspiration til en ny rose. Du kan også med fordel skrive og spørge til hvad de vil foreslå. Jeg har det som dig, roser skal ikke være alt for skravlede, men på den anden side er de så skønne at jeg ikke vil undvære dem.
  Jeg håber du finder den helt rigtige rose.

  Mange hilsner

  Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Trine :-) Tak for dit indlæg, dejligt med brugbar feedback! Nej jeg kan mærke jeg ikke er færdig med roserne endnu, så jeg tjekker lige rosenposten! Mange hilsner Karin

   Slet

Tak fordi du kiggede forbi! Har du tid og lyst bliver jeg altid glad for en lille hilsen eller kommentar!